Te voet, met de mountainbike , met de fiets, te paard...
Circuits, één agenda, info...
GPS Logo
Randobel Facebook Randobel Tweeter
FR NL

Wandelen
Beginnen met wandelen

Algemeen

Wanneer u van plan bent tochten of lange afstanden gaat bewandelen is het verstandig om dit rustig en met regelmaat op te bouwen. Hiermee voorkomt u dat de wandelpret om kan slaan in ellende. Door regelmatig te lopen, tenminste één keer per week kunt u al een goede basis leggen. Begin eerst met een relatief korte wandeltocht van 5 – 7,5 km. Kijk hoe uw lichaam hierop reageert waarna u uw trainingen langzaam kunt opbouwen. Let echter wel op dat u vooral niet te snel voor een langere afstand gaat. Loop eerst een aantal keer dezelfde afstand voorat u de afstand langzaam vergroot. Om toch enige variatie in de wandeltraining te krijgen kunt u ook eens een heuvelachtige route nemen, met eenzelfde afstand als u regelmatig bewandeld. Verschillende routes kunt u ook via deze pagina vooraf goed in plannen.Ook is het mogelijk het wandeltempo te verhogen, door te proberen de tochten wat sneller af te leggen.

Training

Door middel van een goed trainingsschema kunt u uw conditie op de juiste manier opbouwen en het lichaam steeds meer laten wennen aan de inspanningen. Met behulp van een trainingsschema of kilometerboekje kunt u uw wandeltochten vooraf goed plannen en de afstand van deze wandelingen geleidelijk verhogen. Maak telkens een planning voor een langere periode, hierdoor kunt u de opbouw gemakkelijk aanpassen. Echter wanneer u ziek bent geweest is het raadzaam om weer rustig aan te beginnen.

Meerdaagse tochten

Wanneer je meerdaagse tochten wilt gaan wandelen vereist dit ook een goede voorbereiding. Het is erg verstandig dit systematisch op te bouwen, dat uw lichaam gewend raakt aan meerdere dagen achtereen een lange inspanning te leveren. Op deze manier voorkom je blessures en teleurstellingen en wordt het wandelen nog een stuk leuker ook. Er zijn meerdere factoren die de wandeltocht aangenamer kunnen maken. Draag bijvoorbeeld sokken zonder naden. Hiermee voorkom dat deze langs je voet gaat schuren. Bespaar niet op wandelschoenen. Pas de wandelschoenen met wandelsokken. Het liefst wat later op de dag, aangezien voeten gaande de dag opzetten. Schaf dus de juiste wandelschoenen aan naar uw voorkeur. Een lage wandelschoen is aan te bevelen mits u zwakke enkels heeft. Een voordeel van lage wandelschoenen is namelijk dat deze lichter zijn.

Randobel, een site opgericht door wandelaars voor wandelaars.
Steun ons en help ons de gegevens van deze site up to date te houden en zijn functies verder te ontwikkelen.
Aangemelde bezoekers : 61
Aangemelde leden : 1
Leden Randobel : 52664